27 Mayıs 2018 Pazar

Lie to Me



2009-2011 yılları arasında üç sezon yayınlandıktan sonra yalan söyleme teknikleri ve sorgu teknikleri hakkında fazla bilgi verdiği için yayından kaldırıldığı söylentisi dolaşsa da , Lie to Me’de  bazı şanssız diziler gibi reyting kurbanı olmuştur. He adamlar diziyi yayından kaldırdı diye bu kötü bir dizi mi? Tabiki değil bu yüzden şimdi size bu diziyi tanıtacağım.

Dr. Cal Lightman(Tim Roth) gençliğinde bir akıl hastanesinde çalışmaktadır. Bir gün hastalarından biri oğlunun doğum gününe gitme isteği üzerine doktorlarından izin alması gerekmektedir. İntihara meğilli olan bu hasta Dr. Cal Lightman ile görüşme yapar ve onu piskolojisinin iyi durumda olduğuna ikna eder. Hastaneden ayrılması için gerekli olan izni alan hasta bu görüşmede çok iyi bir şekilde yalan söyleyip rol yapmıştır ve hastaneden ayrıldıktan sonra intihar etmiştir.Bu durumdan çok etkilenen Dr.Lightman insanların nasıl yalan söylediğini anlamak için dünyanın farklı yerlerinde yıllarca süren araştırmalar yapar. İnsanlar baskı altında konuşurken istemsiz bir şekilde yüzlerinde o an hissettikleri duygulara göre ifadeler oluşutuğunu görür ve bu ifadelerin evrensel olduğunu öne sürer. Bu yüz ifadelerine mikro mimik denmektedir ve bu ifadeler yarım saniyeden daha kısa sürede ortaya çıkarlar. Bu mimiklerden en temel olanları korku, mutluluk, üzüntü, küçümseme, tiksinme ve şaşırma durumunda ortaya çıkan mimiklerdir.

Lightman Group isimli şirketini kuran Dr. Lightman burada kendisine bir ekip kurar ve şuçlu ile suçsuz kişileri ayırt etmek için bazen devlete bazende özel kişilere yardım eder.
Dizide birilerinin yalan söyleyip söylemediğini sadece mimiklerle çözmüyorlar tabiki. El hareketleri, oturma biçimi, konuşma hızı gibi diğer ayırt edici özelliklerde gösteriliyor. Diziyi izlediğinizde bir sürü şey size o kadar mantıklı ve şaşırtıcı geliyor ki  onları hafızanıza atıyorsunuz ve ilerleyen zamanlarda biriyle konuşurken sürekli onların el hareketlerini ve yüz ifadelerini incelerken buluyorsunuz kendinizi. Böyle bir dizi nasıl reyting bataklığında kaybolur açıkcası anlamıyorum. İzleyince göreceksiniz gerçekten çok başarılı bir konusu ve kurgusu olan bir dizi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder